Ételkészítési tanfolyamok (vegán)

2004 augusztusában váltottam át először vegetáriánus, egy év múlva vegán, majd két évig nyers vegán étrendre, mely után egy nem nevesíthető táplálkozási stílusra tértem át: zömében növényi étrend, melyben évszaktól függően több vagy kevesebb a nyers étel aránya, illetve a glutén mennyisége. A korrektség kedvéért leírom őszintén: fogyasztok némi tejterméket (kevés vajat, még kevesebb sajtot), tojást, ha a szervezetem megkívánja (félévente, évente), kevés mézet, illetve halat is (hazai halat, két- háromhavonta, vagy ritkábban). És igen, néha némi teljesen hétköznapi csokoládé, fagylalt, sütemény, sőt alkohol is belefér, teljesen tudatosan!

Miért tartok mégis vegán ételkészítési tanfolyamokat? Mert ez a táplálkozási irányzat áll legközelebb hozzám, és véleményem szerint mind ökológiai, mind fenntarthatósági, mind egészségügyi szempontok figyelembe vételével ez kell, hogy a gerince legyen az étrendünknek. Mivel az élet sem pusztán fehér vagy fekete, számtalan átmenet létezik, így az étrend tetszés szerint kiegészíthető bármilyen -csekély mennyiségű- állati termékkel, ha valaki ennek (akár fiziológiásan, akár pszichésen, szociális, kulturális okokból stb.) szükségét érzi. Véleményem szerint sem elítélni, sem megítélni nem szabad senkit étrendje alapján, kérlek, ezt tartsd szem előtt Te is:

Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Részletek:

Ami a közös a tanfolyamokban: szezonális, főleg hazai alapanyagokon van a hangsúly. Az egyszerű konyhatechnológiák híve vagyok, azt kívánom átadni, hogy olcsó, könnyen hozzáférhető, főleg hazai alapanyagokból is lehet étvágygerjesztő, ízletes és teljes értékű ételeket készíteni.
Sopronban az Ágfalvi út 2/B alatti Rizottó Főzőiskolában rendszeresen tartok vegán főzőtanfolyamokat. Egyéb alkalmak is lehetségesek, Sopronon kívül is.

A menetrend így néz ki: elmondom, mit készítünk, milyen alapanyagokból, majd hozzálátunk az ételek/menüsor elkészítéséhez. Személyes útmutatásomat követve készítheted el az ételeket az előkészített alapanyagokból. A végeredményt közösen, étkezőasztalnál fogyasztjuk el; a maradékot hozott edényekben el lehet vinni.

A szolgáltatás díja:

Az főzőtanfolyamok díja a Rizottó Főzőiskola árképzése szerint alakul. Az egyéb helyszíneken tartott tanfolyamok esetében a hozzávalók árától, az elkészítendő menüsor hosszától és a résztvevők számától is függ az ár. Kérd személyre szabott árajánlatomat! Amennyiben Sopronon kívül kell főzőtanfolyamot tartanom, az útiköltség ezen felül térítendő.