AKTUÁLIS

Élettájoló
Élettájoló
Egy nagyon szimpatikus kezdeményezés - kihívás, hogy divatos szóval éljek-, teljes mértékben tudok vele azonosulni.
Annál inkább, mert a mindennapjaimban is törekszem erre az 5T-re! 🙂
Élettájoló
ÉlettájolóÉlettájoló ideiglenes profilképet állított be.
Élettájoló
Élettájoló
Életmód-szokások háromhetente
#3:
Vezesd be egyik főétkezésedet nyers étellel!

Megígértem, hogy csak olyan szokások lesznek terítéken, amelyek nem igényelnek anyagi ráfordítást. Azt feltételezve, hogy akad otthon némi nyers zöldség vagy gyümölcs, meg is állja a helyét.

De miért kell a nyers?

Bár az ember már elég régóta (a tűz felfedezése óta) fogyaszt hőkezelt ételt, az immunrendszer mind a mai napig idegenként kezeli a kicsapódott fehérjéket, a karamellizálódott keményítőt, az átalakult szerkezetű zsírokat. Minden egyes alkalommal, mikor főtt/sült ételt fogyasztasz, megszaporodik a fehérvérsejtek száma a véráramban, idegen anyagnak nézve a denaturált táplálékrészecskéket. Magáról értetődően a nyers, hőkezeletlen élelmi anyagok nem okoznak (vak)riadót a szervezetben. Amennyiben az étkezésedet nyerssel kezded, és legalább 5 percig azzal is folytatod, a szervezet rájön, hogy táplálékfelvétel zajlik, és így már a főtt étel fogyasztása sem vált ki immunreakciót. Jó hír, hogy a főtt étel mellé fogyasztott nyers étel egyidejű fogyasztásával is ugyanez a helyzet!

A másik nagy előny, hogy a nyers ételek rost- és víztartalma magas, kalóriasűrűségük általában alacsony (kivéve a magvak, diófélék). Ha ezzel „ágyazol meg”, automatikusan kevesebbet eszel a bármiből, egyszerűen azért, mert már lapátoltál a gyomrodba egy kisebb-nagyobb mennyiséget, ami jól kitölti a rendelkezésre álló tér egy részét. A sok kicsi sokra megy elvén lassan, de biztosan beindul a testtömeg normalizálódása (ez lehet fogyás, illetve kóros soványság esetén, bármilyen furán hangzik is – a hatékonyabb felszívódás miatt – gyarapodás).
Gondolj a sokat irigyelt, karcsú francia nőkre, akik salátával kezdik az étkezést!

Reggeli bevezetéseként javaslom a gyümölcsöket, gyümölcsturmixokat, zöld turmixokat. Ebéd, vacsora előtt nyers zöldségsalátákat, illetve zöldségrudacskákat, szeleteket, stb. Rendkívül változatos módon megteheted ezt! Egyelőre az egyik főétkezésnél ragaszkodj a megvalósításhoz! Egy alma vagy narancs, fél sárgarépa, egy szelet karalábé, egy-két levél kínai kel, egy szár zeller stb. már sokat segít, a pozitív tapasztalatok pedig megerősítenek a szokás kialakításában!

Akkor hajrá, váljék napi rutinoddá! 
Folyt. köv. három hét múlva.
ÉletTájoló
Élettájoló
Élettájoló
Az ember néha előre tervez, aztán egy váratlan esemény egészen más útra tereli a tervek szövőjét. Ma például Medi-túrát vezettem volna, ám tegnap este vissza kellett mondanom, pontosabban átütemeznem jövő vasárnapra, mivel kerülgetett valami nyavalya, s ilyenkor a legjobb bekuckózni, teázni, vedelni a vizet, zenét hallgatni és veszteg maradni a seggünkön. Ez utóbbi igencsak nehezemre esik, de ha már így alakult, akkor megpróbáltam értelmesen eltölteni az ajándékba kapott időt.

Legkedvesebb trópusi madaram az óriás tukán. Még aránytalanabb, mint a tavaly megfestett jégmadár: csőre testéhez képest óriási, hogy mégsem billen előre, ez belső méhsejtszerű kiképzésének köszönhető. Bohókás megjelenésű, gyakorta alanya plüssfiguráknak, rajzfiguráknak, stb.

Ezúttal egy fapolcról lefűrészelt táblásított luc anyagra festettem, amit előzőleg fehér fa alapozólazúrral kentem le alaposan, kétszer (vagy jó hónapja, teljesen célirányosan, a többi, elsődlegesen felhasznált polcdarabbal együtt).

Erre skicceltem fel a fényképről másolt madarat, aztán kifestettem. Most megkíméllek a lépésektől, csak a végeredményt mutatom.

Tanulságok:
- minden rosszban van valami jó! 😀
- a gyorsan múló időt az Úr nem adta hiába (ez egy idézet valahonnan) – tessék kitölteni (akár a lapot, vásznat, táblát...), hogy ne csak múljon, hanem inkább teljen!
- jó dolog néha teljesen mást csinálni, mint amit teszel nap mint nap. Lényeg, hogy flowban legyél!

Helyesen megélt időt, tartalmas perceket kívánok Neked!
ÉletTájoló
Élettájoló
Élettájoló
Ha követted javaslataimat, lassan zsigeri szokásoddá válik a plank, a reggeli vízivásról már nem is szólva!

A következő téma a szavazás jelenlegi állása valószínűleg a táplálkozással kapcsolatos lesz, de ígérem, nem ússzátok meg szárazon a vizes témát sem! 😁
Élettájoló
Élettájoló
A közelmúltban már ajánlottam Horváth Balázs: A beteg bolygó című művét.
Most a Quibiten jelent meg róla egy klassz recenzió. Ha erre rászánod azt a pár percet, akkor megtudhatod nagy vonalakban, miről szól a könyv, és érdemes-e elolvasnod.

https://qubit.hu/2020/02/15/jobban-elunk-mint-tizezer-eve?fbclid=IwAR2_sVUKXwhtwLmwgiUKQA-ZuQoxPD1KcGYjdM972UkAKnrl_6OoT16NiRI

Kérdésed van? Írj!

Ha bármelyik szolgáltatásom felkeltette érdeklődésed, kérdéseid vannak velük kapcsolatban, akkor kérlek, kérdezz bátran!