AKTUÁLIS

Élettájoló
Élettájoló
Karanténmenü #4

Bolondok napja leves

10 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
30 dkg fejes káposzta
30 dkg alma
8 dkg mazsola
2 evőkanál olívaolaj
só, egész bors, csili, kurkuma ízlés szerint
1 csokor zöldpetrezselyem

A felaprított hagymát magában megdinszteljük. Hozzáadjuk a felvágott répát, a fejes káposztát, a felkockázott almát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, beledobunk pár szem borsot, és szép lassan, gyöngyözve főzzük.

A mazsolát lemossuk, és hozzátesszük a csaknem kész leveshez. Az olajban elkevert kurkumát és csilipaprika-port a végén keverjük hozzá, és, ha levettük a tűzről, a zöldpetrezselymet is.

Az alma jól megfér a zöldségekkel, a kurkuma erősíti az immunrendszert, a mazsola és a csili pedig szó szerint megbolondítja ezt a gyorsan elkészíthető, meglepően finom és olcsó levest. Nemcsak bolondok napjára ajánlom!
Élettájoló
Élettájoló
Gondolatok az erdőben
https://www.youtube.com/watch?v=26hAz2PWGgI
(tanulom még ezt a videó témát, igyekszem fejlődni)
🙂
Élettájoló
Gondolatok az erdőben
Ez egy szubjektív megnyilatkozás. Előre kérem azon nézőim elnézését, akik nem így élik meg a helyzetet. Külön tisztelet és elismerés az egészségügyi dolgozók...
youtube.com
Élettájoló
Élettájoló
Ismét egy Csányi Vilmos-interjú, ajánlom szeretettel!

"Most még nincs pánik, és érdemes nagy erőfeszítéseket tenni azért, hogy ne is legyen.(...) Saját tapasztalat, hogy amikor nagy a baj, de nincs pánik, gyakran az emberek jobbik, szolidáris és együttműködő énje jön elő: a 45-ös budapesti ostrom idején gyerekként olyan szomszédtól is kaptunk levest, akivel békeidőben bármiféle kooperáció elképzelhetetlen lett volna."

"Van egy tudásunk – a járványtól függetlenül is – arról, hogy kevesebbet kellene vásárolni, utazni, kevesebb energiát kellene elfogyasztani; hogy át kellene térni arra a szemléletre, amelyben nem a tárgyak újdonsága az érték, hanem az, hogy jó a minőségük, és sokáig tartanak, ahogyan a gyerekkoromban gondolták az emberek. Ez egy másik hiedelemrendszer, mint amiben élünk, de most talán nyitottak vagyunk az elfogadására. Ritkán adódik ilyen alkalom, békésebb korszakokban lehetetlen a többséget meggyőzni róla, hogy amit eddig csinált, az rossz volt, és mindent másképp kell csinálni."
Élettájoló
Élettájoló
Tudtad, hogy az élelmiszerpazarlás csökkentése a legjobb közvetlen eszköz arra, hogy csökkentsd a szén-dioxid-kibocsátásodat..?

Vasárnap délután, egy 24 kilométeres erdei nordic walking túra után megéhezve, az ember eszébe jut, hogy valamit azért kéne enni. Hazatérve (alapos zuhany után, persze), kinyitom a hűtőt.

Ott van a szerdai maradék sütőtök-rizottóból nem egészen fél adag, a veganézből 2 adag, a múlt heti szerdai (!) tortillatésztából ¾ adag, egy megpuhulni az istennek sem akaró fél avokádó ugyanakkorról, és van még mángold, maradék madársaláta, egy fej lilahagyma, egy kápia paprika vége, no meg egy tegnapi magos zsemle, és a tegnap kibontott zöldséglé. Hát akkor lássuk!

A madársalátát és 6 levél mángoldot megmosom, bambusztálra teszem. Rászeletelem az avokádót, rászórom a kápia paprika darabkákat, és leöntöm a veganézzel. A tortillatésztát 3 részre szedem, kicsi korongokat formázok belőle, teflonserpenyőben megsütöm. A rizottót a saláta tetejére halmozom, megszórom a lilahagymával. A tortillákat ízlésesen elhelyezem rajta.
A magos zsemlét NDK-s melegszendvics-készítőben megpirítom, kitöltöm a zöldséglevet, és indulhat a lakoma!

Ezzel csupán azt szerettem volna bemutatni, hogy az ételmaradékokat kreatívan felhasználhatjuk, ahelyett, hogy kidobnánk őket, továbbá, hogy a legfelségesebb fogások mindig így születnek (más kérdés, hogy ugyanezt valószínűleg sosem fogom tudni reprodukálni).😁😉🙃
Élettájoló
Élettájoló
Karanténmenü #3
Céklás grépfrútos saláta olívával, pirított tofuval

fél fej fejes saláta
30 dkg kínai kel
30 dkg cékla
30 dkg grapefruit (hámozva)
1 közepes fej lilahagyma
12 dkg olajbogyó
60 dkg tofu
2 evőkanál repceolaj
só, bors ízlés szerint

A céklát zöldségszeletelőn a legvékonyabb pálcikákra vágjuk (szeletelő híján lereszeljük). A lilahagymát finomra vágjuk, a kettőt összeforgatjuk.
A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és falatnyi darabokra tépkedjük. A kínai kelt csíkokra vágjuk.
A grépfrútot lehártyázzuk, és a csupasz darabkákat a fejes salátával együtt beleforgatjuk a céklába.
A tofut vékonyan felszeleteljük, sózzuk, frissen tört borsot tekerünk rá, majd kevés repceolajon mindkét oldalát megpirítjuk.
A saláta tetejére helyezzük a pirított tofut, és az olajbogyókat.
Ehetjük magában is, de kiadós mozgást követően egy magos zsemle és némi vegyes zöldséglé (dobozos) jólesett hozzá.

A cékla méltatlanul mellőzött saláta-alapanyag, hazánkban jobbára csak főve, ecetes-cukros lében fogyasztjuk. Szerintem nyersen sokkal finomabb, arról nem is szólva, hogy élettanilag hasznosabb! Antioxidánsokban, vasban gazdag zöldség.
A grépfrút cukorban szegény citrusgyümölcs, tapasztalataim szerint nemcsak hogy megfér a salátákkal, hanem rendkívül ízletes is, feldobja az egyszerű céklát és fejes salátát. Ráadásul szükségtelenné teszi az öntetet, tehát nincs felesleges kalória!

Az allicinben gazdag lila hagyma enyhén pikánssá teszi az ételt, az olajbogyó a telítetlen zsírsavak mellett fehérjét is tartalmaz, továbbá, ha pritaminnal töltött (mint esetemben), tovább gazdagítja a bevitt tápanyagok sorát.

A tofutól sokan tartanak (mint én is sokáig), egyrészt a génmódosítások miatt, másfelől pedig fitoösztrogén-tartalmától. Előbbire annyit tudok nyilatkozni, hogy hazánkban az emberi fogyasztásra szánt szójatermékek GMO-mentesek. Az utóbbira pedig elég annyit mondanom, hogy az erre hivatkozók zöme minden további nélkül dönti be magába egy nőstény állat csecsemőjének táplálására való mirigyváladékát (igen, tej, én is rengeteget megittam belőle 26 éves koromig, mert nagyon szerettem, és mert kalcium és fehérje és finom), ami aztán nemhogy fito-, hanem valódi ösztrogénbomba. Persze, nem kell nyakló nélkül zabálni a tofut (ahogy a tejet, sajtot sem), de alkalomadtán belefér a kiegyensúlyozott növényi étrendbe.

A zöldséglé jó cucc, most vettem először. Paradicsomlé a gerince, van benne cékla, vöröshagyma, zeller, sárgarépa, petrezselyem, és kevés alma is.

Ára kb. 400 Ft/adag, magos zsemlével és 2 dl lével 530 Ft.
Élettájoló
Élettájoló
Nap-hegyi bejelentkezés (tudom, hogy tükrözni kéne, de még nem találtam meg a módját)
😎
Élettájoló

Kérdésed van? Írj!

Ha bármelyik szolgáltatásom felkeltette érdeklődésed, kérdéseid vannak velük kapcsolatban, akkor kérlek, kérdezz bátran!