AKTUÁLIS

Élettájoló
Élettájoló
Az alábbi ételeket készítettük el vezényletemmel a Rizottó Főzőiskola januári vegán estjén:

- Vérnarancsos rukkolasaláta olívával
- Hamis halászlé padlizsánnal, tofuval
- Földimogyoró-szelet dijoni mártással, tepsis kelbimbós-lilahagymás sütőtökkel
- Ánizsos gyümölcskenyér

A résztvevők egytől egyig remekeltek, szívből gratulálok az elkészült étkekhez!
Élettájoló
Élettájoló
Életmód-szokások háromhetente
#1:
Minden reggel éhgyomorra, ébredés és a reggeli (első étkezés) közt igyál meg fél liter vizet!

Ha ez teljesen idegen számodra, akkor kezdd el egy pohárral az első héten, és szép fokozatosan emeld az adagot, míg szokásoddá nem válik! Én legalább háromnegyed litert megiszom, mielőtt elindulnék otthonról.
Facsarhatsz bele egy kis citromot is.

Az éhgyomorra ivott víz segít az emésztés hatékonyságának növelésében, étvágycsökkentő hatású, hidratál (minő meglepő... :D) és igazán jól esik frissítőként.

A kávédat csak ez után idd meg (én nem kávézom, de nem erőltetem, hogy leszokj róla), így nem lesz annyira durva a gyomorba jutott savak koncentrációja.

Akkor hajrá, váljék napi rutinoddá!
Folyt. köv. három hét múlva.
Élettájoló
ÉlettájolóÉlettájoló megosztott egy bejegyzést.
Klassz motiváló videó.

Természetesen nem kell mindenkinek így húzódzkodnia, de iskolapéldája annak, hogyan lehet évek folyamatos munkájával, fokozatosan, kitartással fejlődést elérni (nem csupán testedzés, hanem az élet bármely területén).

Hölgyeknél egyébként maga a gyakorlat is nagyobb teljesítmény, mint férfiaknál, de férfitársaim közül sem tudják sokan megcsinálni, így teljesen jogos a leányzó arcán az őszinte, büszke mosoly.

Dolgos, szép napot! 🙂
ÉletTájoló
Élettájoló
HIIT BURN
The words "I can't" are what may be holding you back... For years, I couldn't do a pull-up... I had convinced myself that I would never be strong enough and therefore always told myself "I can't"... When I changed that to "I will" and started believing that I would one day get a pull-up... That's when everything changed! And... Now, pull-ups are one of my best exercises! I tell you this to encourage you and show you what is possible... You can accomplish anything you put your mind to. You just need to believe, follow the plan, and stay patient! If you want a plan that's built for you, take my short quiz below and I'll show you where to start: https://hiitmax.com/physique-quiz/
Élettájoló
Élettájoló
Kábé a napokban fognak kifulladni az új évre tett fogadalmak (ha eddig nem fuccsoltak volna be :D).
De vajon miért?

Brit tudó... ööö... izé... szóval szerény véleményem szerint azért, mert túl sok mindent akarunk egyszerre megváltoztatni.
Sokkal célravezetőbb, ha összeállítunk magunknak egy listát, mondjuk 10-12 céllal, és ezeket szépen sorban tesszük életünk részévé.

Egy jó szokás bevezetéséhez és megszilárdulásához legalább (tényleg legalább) 3 hétre van szükség. Ennyi időbe telik, míg figyelmeztetni kell magunkat, hogy bevegyük a vitamint, megigyuk a vizet, kinyissuk az ablakot, tornázzunk reggel öt percet stb...
Ezt követően válik rutinszerűvé (nem kell már rá odafigyelni, megy magától, sőt, hiányzik, ha nem tesszük meg), és csak ezután érdemes elkezdeni egy újabb egészség-szokással.

A következő időszakban, jövő hét elejétől háromhetente fogok posztolni egy-egy egészség-szokást, melynek kialakítása nem ütközik különösebb nehézségekbe. Velem tartasz?

Aki hallja, adja át! 😀
Élettájoló
Élettájoló
A civilizációk sorsa ...
... törvényszerű. Ez a rövid alfejezet a Húsvét-sziget példáján mutatja be a civilizációk életgörbéjének szükségszerű menetét. Jelenlegi korunkkal bárki párhuzamba állíthatja az itt olvasható sorokat.
(Horváth Balázs: a beteg bolygó)
Élettájoló
Élettájoló
Könyvajánló

Van az a mese a királyról, aki összehívja a bölcseit, hogy írják össze a világ összes tudományát. 20 év múlva el is készül a mű, több tucatnyi enciklopédia formájában. A király azonban öregszik, és nincs ideje elolvasni az összeset. Megkéri a tudósokat, csináljanak belőle egy könyvet. Mire elkészülnek vele a fejüket vakaró tudósok, a király már végképp nagyon öreg lesz, és egy könyv kiolvasására sincs már se ereje, se ideje.
Megkéri a bölcseket, sűrítsék egyetlen mondatba az egészet.
a tudósok végül ennyit mondanak:
- Fenséges uram, a világ bonyolult.

Az elmúlt 15-16 évben számos könyvet olvastam fenntarthatóságról, ökológiai, társadalmi, egészségügyi vonatkozásban egyaránt.
Nagyon meglepődtem, mikor decemberben találkoztam a lenti könyvvel, ami ráadásul magyar szerző, Dr. Horváth Balázs, a győri Széchenyi Egyetem docensének munkája.
Multidiszciplináris munka; a szerző fantasztikus módon sűríti egyetlen kötetbe azt, amit több tucatnyi hasonló témájú, szintén kiemelkedő könyvből (Harari, Desmond Morris, Jared Diamond, Attenborough stb.) kimazsolázott, ellátva őket saját gondolataival.
Zseniális és kiemelkedően alapos mű, a jelenkor helyzetét megérteni kívánó emberek számára mindenképpen - nekem is tudott újat mondani.
Szóval, mielőtt legyintenél, hogy a világ bonyolult, mindenképp olvasd el ezt a könyvet!

A szerző engedélyével az elkövetkező időszakban kiposztolok pár oldalt, most elégedj meg az ajánlóval.

Kérdésed van? Írj!

Ha bármelyik szolgáltatásom felkeltette érdeklődésed, kérdéseid vannak velük kapcsolatban, akkor kérlek, kérdezz bátran!