Medi-túra (erdei sétával kombinált meditáció)

 Napi 8-10 km lendületes séta nőknek, 10-12 km férfiaknak: ennyi volna a szükséges és elégséges mozgásmennyiség az ember számára. No, nem futópadon, hanem lehetőség szerint kint a természetben, de legalábbis a szabadban! Az erdei séta testet-lelket gyógyító hatásáról egyre-másra jelennek meg tanulmányok.

Szeretek kint időzni az erdőben, tizenéves koromtól fogva járom az erdei ösvényeket (gyalog, botokkal, futva, két keréken). Néhány éve kezdtem el napi rendszerességgel meditálni, vagy legalábbis megpróbálni. Néha még sikerül is! 🙂
Előszeretettel kapcsolom össze az erdei sétát vagy a nordic walkingot meditációval. Ez kétféleképp lehetséges: vagy a nordic walking közbeni sétáló meditációval, vagy a sétát megszakítva, egy arra alkalmas helyen, ülő meditációval.

 

Részletek

A csoportban végzett Medi-túra gyógyító, testet-lelket feltöltő hatású tevékenység. Szívből ajánlom mindazoknak, akik a túlhajszolt élettempóból szeretnének kizökkenni, feltöltődni. A túrák átlagos hossza 8-12 km közt mozog, lehet túra- vagy nordic walking botokkal menni, vagy anélkül. A túra során arra alkalmas helyen VALLÁSFÜGGETLEN ülőmeditációt végzünk. Lehetsz buddhista, keresztény, zsidó, taoista, agnosztikus vagy akár ateista is, a meditáció áldásos hatását mindenképp érezni fogod. Az ülő meditációkhoz minden esetben hozz magaddal alkalmas ülőpárnát, szivacsot, illetve hűvösebb idő esetén extra pulóvert, poncsót, vagy plédet. Lehet, hogy furcsán hangzik, de szemerkélő esőben, hóesésben is megtartjuk a programot (meleg ital termoszban ajánlott). Egy ülés hossza 20, legfeljebb 30 perc. A meditációkon való részvétel nem kötelező (de kipróbálni mindenképp ajánlott, hiszen ez kifejezetten Medi-túra :), az időtartamára félrevonulhatsz.

A szintén csoportos Erdőfürdő (Sinrin Joku) japán eredetű kinti tevékenység, melynek legfontosabb ismérve, hogy az összes érzékszervet bevonva tapasztalja meg a résztvevő a természet közelségét, esetenként az eggyé válás megtapasztalásával. Menettempója kényelmesebb, hossza rövidebb, de minimum 2-3, maximum 5-6 km, időtartama 2-2,5 óra, és gyakrabban állunk meg, mint a Medi-túra esetén. Mivel a beszélgetés megzavarja a ráhangolódást, az Erdőfürdő alatt csendben járunk az erdőben, és mobiltelefonjainkat is kikapcsoljuk. Az Erdőfürdő kevésbé fitt érdeklődőknek is ajánlott, bár a Medi-túra sem sokkal nehezebb. Természetesen az Erdőfürdő keretei közé is be lehet illeszteni a meditációt. 

A szolgáltatás díja

Egyelőre önkéntes adomány jelleggel működik, az ajánlott adományalap 2500 Ft.