AKTUÁLIS

Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
Egy érdekes, szemléletes ábra a mai napra.

Miközben a civilizáció megjelenése óta a legmelegebb nyáron vagyunk túl, és kevesebb CO2-t kéne kibocsátani, a megújulók aránya (bár valamennyire növekszik) továbbra is csekély.

Valójában hiába növekszik a megújuló energiák mennyisége, arányaiban alig lesz több, mivel az össz-energiafogyasztásunk is évről évre nől.

Ez tetten érhető az egyén és a társadalmak szintjén is.
Mindeközben a politikusok és döntéshozók szorgalmazzák a gazdasági növekedést.
Illetve sokan a népességnövekedést is, pl. Elon Musk.

A legkisebb kibocsátással a nem megtermelt energia jár. Igyekezzünk kevesebbet fogyasztani belőle, akkor van esély rá, hogy megújulókból elégítsük ki szükségleteinket - és nem igényeinket.
Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
#motivációshétfő

Az az igazság, hogy én is olvastam valahol, alighanem valami távolkeleti bölcs lehetett a forrás. A mondás nem csupán az életmódváltásra érvényes (valúszínűleg nem is ez állt az idézetben).
Mélységesen egyetértek vele.

Szép hetet, jó (ön)munkát! 🙂
Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
Induljon a nap... induljon a hét! 🙂
Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
Napkelte három felvonásban

Kint vagyok a szőlőben.
Rég voltam itt, több mint egy éve.

Idehaza vagyok, Sopronban. Unokahugi, fogorvos, fűnyírás, festés, honlap, középiskolás osztálytalálkozó. Pörgés van. Medi- túra nem fért bele.

Jókor keltem, pont volt annyi időm, hogy a gyors reggeli átmozgató tornám után kitekerjek a Balf és Fertőrákos közti szőlőkbe, megnézni a napkeltét.

Már kibukkant, mire ideértem, ám a vörös korong nem mutatkozott meg teljes valójában: csak azért mutatta meg magát, hogy eltűnjék ismét a horizont felett terjeszkedő ólomszín rétegfelhőben.
Végigmeditáltam a naptalanságot - ez volt a második felvonás.
Mire végeztem, akkor bújt elő másodszor, de már teljes ragyogó pompájában, megcsillanva a majdnem teljesen ködbe burkolózott Fertő tükrèben, templomüvegekhez hasonlóan smaragd-zafír áttetszővé téve a szőlővitorlákat.

Ilyen az èlet maga. Biztató reménysugár, èppen csak megcsillan kicsit. Az ember ujjong, tapsikol is tán örömében, aztán egyszerre eltűnik a szeme elől a lehetőség, az elért sikerek, a vágyott boldogság, egészség, és mèg sorolhatnám.
Ilyenkor több eset lehetséges.

Lehet szitkozódni, átkozódni, vagy kétségbeesni, megrettenni, esetleg elszomorodni, búskomorságba esni, vagy csak egyszerűen feladni.
De lehet bizakodni is. Tovább küzdeni, dolgozni, tenni a jót, meditálni, imádkozni - folytatni a megkezdett munkát.

Előbbi a könnyebbik út, utóbbi a rögösebb.
Előbb-utóbb fordul a kerék, s jobbra fordulnak dolgaink- ha megragadjuk az evezőket.
Meglátásom szerint a kitartás, a bizakodás az, ami mellett le kell tegyük voksunkat nap mint nap.

Egyre többen érezzük, látjuk közvetlen környezetünkben, hogy nehéz idők jönnek. Hittel, bizalommal, megértéssel, derűvel és elfogadással (én ezt értem szeretet alatt) tegyük a dolgunkat, éljük életünket. Lehet, hogy ez nehéznek tűnik, de hosszú távon ez a legjobb megoldás.

Áldott napot, jó hétvégét mindenkinek!
Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
Nem.
Nincs jól ez így.
Nagyon nincsen jól.

A cikk szerzőjével egyidősek vagyunk.
Látom, hogy zsigereli ki magát ez a generáció - az X vége, az Y eleje.
Van, hogy a család puszta megélhetéséért, de van, hogy csak a "még több", a "nem elég" mantrájának engedelmeskedve.

Az előbbi szomorú tény, bar egyes esetekben a túl magasra belőtt igények lejjebb szorításával mérsékelhető.
Az utóbbin helyes értékrend kialakításával lehet javítani.

Életmódváltással viszont mindkét esetben javulás érhető el, egyszerű, anyagi ráfordítást nem igénylő egészség-szokások kialakításával.

Ezért is dolgoztam ki mentorprogramomat, 35-45 éves férfiak számára.
Ha érdekel, keress rá a honlapomon!
Link a hozzászólasoknàl!
Élettájoló - Horváth-Szováti György
Élettájoló - Horváth-Szováti György10 months ago
ÖNCÉLÚ HÓBORT VAGY BEFEKTETÉS?

35-40-en túl általában már nem a kockahas a cél (a pocak eltüntetése annál inkább), és nem is az, hogy minél nagyobb izomkötegeket pakolj magadra (igazából nem árt, ha foglalkozol az izmaiddal, mert 40 után már folyamatosan veszítesz az izomtömegedből, és több okból kifolyólag szerencsés dolog szinten tartani, de erről bővebben majd máskor).

Teljesen felesleges (és időben nem is kivitelezhető) hetente három-négyszer konditerembe menned, ami az oda-visszautazással, átöltözéssel stb. alkalmanként akár 2,5 órát is elvehet a napodból – vagy az életedből. Mivel fontosabb dolgod is akad az életben, teljesen természetes, hogy ez nem opció számodra.

Ahogy már nekem sem.

Mozogni, erősíteni márpedig kell! Akárhogy is nézed, ez nem úri hóbort vagy nárcisztikus hobbi, hanem kőkemény befektetés: fitten tartani magadat több okból is fontos és szükséges. Hadd mutassam be a három legtipikusabb esetet:

1. Ha van családod, és/vagy gyermekeid, a legtöbb, amit tehetsz értük, hogy fizikálisan és pszichésen is biztos támasza vagy a rád bízottaknak. Éppen ezért SOSEM lehet kibúvó a mozgás alól, hogy családom van - épp ellenkezőleg! Muszáj időt szakítanod rá, hogy testileg-lelkileg stabil lehess. Ráadásul jó példával is jársz elöl gyermekeid előtt, sőt! Amennyiben bevonod őket néhány edzésbe, akár még közös ki- és bekapcsolódási lehetőségként is tekinthetsz rá!

2. Ha nincsen családod, de szeretnél, akkor azért kell jó formában lenned, mert nem árt, ha viszonylag idősebben is szeretnél még fitt szülő lenni, legalább addig, míg gyermekeid el nem érik az önállóságot – vagy akár azon túl is! Ezen kívül, ha még családalapítás előtt váltasz életmódot, akkor már akkor életed részévé válik, míg nincsenek gyermekeid, így nagyobb valószínűséggel találod meg a mozgás módját, ha már megérkeznek!

3. Ha nincsen családod, és nem is tervezel, akkor pedig arra kell gondolnod, hogy kisebb a valószínűsége, hogy bárkire is támaszkodhatsz idősebb korodra. Még ha szociálisan bebiztosítottnak is tűnik a helyzeted, akkor is megnyugtatóbb érzés, hogy tudod: nem leszek másra utalva, vagy nem leszek majd más terhére. Természetesen bármilyen baleset, betegség bekövetkezhet, de ezeknek az esélye annál kisebb, minél tudatosabb, mozgásban gazdagabb életmódot folytatsz. Ez utóbbi pont egyébként az előző két esetre is érvényes!

Amennyiben a három pont valamelyike rád is áll, akkor célszerű minél előbb sebességbe kapcsolnod, és megváltoztatni eddigi inaktív életmódodat!

Ha érlelődik benned a változtatás gondolata, ajánlom, hogy lépj be az Aktívan fittülök csoportomba, melyet eredetileg az ebbe a három csoportba tartozó, elfoglalt emberek számára hoztam létre (hölgyek is csatlakozhatnak, s ők behívhatják párjukat). Itt is megosztom az Élettájoló oldalon posztolt, egészség-életmód témában írt bejegyzéseimet, ezen kívül van, amit csak itt osztok meg.

A csoport linkje:
https://www.facebook.com/groups/623671862473623

Ha pedig ennél is eltökéltebb vagy, és váltanál, csak nem tudod, hogyan, akkor ajánlom hamarosan induló mentorprogramomat:
https://www.facebook.com/events/aktivan-fittulok-elettajol-me/3628133847470896/

Ismersz valakit, akire ráférne a változás? Ha igen, add meg neki a lehetőséget, és küldd át neki ezt a bejegyzést!
Ezzel a gesztussal az én munkámat is segíted!
Előre is köszönöm! 🙂

Kérdésed van? Írj!

Ha bármelyik szolgáltatásom felkeltette érdeklődésed, kérdéseid vannak velük kapcsolatban, akkor kérlek, kérdezz bátran!